Pin It

Skąd bierze się alergia pokarmowa u niemowląt? Co najczęściej wywołuje nietolerancję niektórych produktów? Jak się przed tym bronić? Czy alergia zostanie do końca życia? Krótki przewodnik po alergiach.

Młody człowiek nie ma jeszcze w pełni wykształconych mechanizmów obronnych, które posiada organizm osoby dorosłej. To dlatego na niektóre pokarmy może reagować bólem brzucha, wymiotami, wysypką czy ogólnym osłabieniem – tak dzieje się u około 10 % niemowląt. Objawy te są podobne do tych, którymi nasz organizm reaguje na zatrucie. Jednak rodzice nie powinni doszukiwać się w objawach alergii swojej winy – nie chodzi tu o zanieczyszczenie pokarmu czy jego złe przyrządzenie, ale po prostu o jego rodzaj. Jeśli rodzice lub starsze dziecko miało już problemy z alergią, warto przyjrzeć się pokarmom, które podajemy młodszemu i wyeliminować potencjalne alergeny – możemy dzięki temu zapobiec występowaniu alergii na dany produkt.

Najlepsze mleko mamy

Najłatwiej uczula mleko i nabiał (krowie i kozie), ryby, jaja i mięso (najczęściej wołowe), produkty zawierające gluten ( zboża i ich pochodne), cukier, miód i niektóre owoce egzotyczne – cytrusy, banany, mango itp. Nie uczulają natomiast owoce lokalne (jabłka, gruszki, śliwki ). Eliminując potencjalne alergeny w pierwszym roku życia możemy zapobiec alergii na resztę życia dziecka.  Pomaga też jak najdłuższe karmienie dziecka piersią – mleko mamy zawiera przeciwciała, pomagające malcowi zbudować system odporności. Ponadto mleko modyfikowane również „liczy się” jako alergizujące mleko krowie, dlatego tym bardziej warto o nim zapomnieć. Zła wiadomość dla mam: karmiąc piersią, musimy uważać również na to, co same jemy. I tak, jeśli np. pierwsze dziecko miało alergię na mleko czy jaja, warto wyeliminować je lub jadać z umiarem w czasie, gdy karmimy niemowlę piersią. Na szczęście nie jest to aż tak uciążliwe, jak jeszcze dekadę temu. Internet pełen jest przepisów na dania wegetariańskie czy wegańskie, które nie zawierają alergenów. W większych miastach łatwo również o takie restauracje (nawet takie, które dowożą do domu!).

Uwaga na bliskich

O potencjalnych objawach alergii warto powiedzieć pediatrze i ściśle trzymać się jego zaleceń, dotyczących wprowadzania do menu dziecka kolejnych pokarmów. To, co w przypadku zdrowego dziecka można traktować z przymrużeniem oka, tu stanowi cenną wskazówkę, która może oszczędzić dziecku i mamie przykrości. O alergii warto powiedzieć bliskim, by kawałek czekolady zaserwowany przez kochającą babcię nie zniweczył wysiłków rodziców. Co ciekawe, dzieci powyżej pierwszego roku życia najczęściej uczulają się na to, czego dostają najwięcej – w Polsce jest to więc mleko i chleb, w Ameryce kukurydza i masło orzechowe, a we Włoszech i Grecji owoce morza. Dbanie o urozmaiconą dietę może więc pomóc w zapobieganiu alergii.

Ważne jest poznanie różnicy pomiędzy alergią a nietolerancją pokarmową. Ta pierwsza pozwala w drugim – trzecim roku życia wprowadzić do diety produkty, które do tej pory uczulały. Nietolerancja pokarmowa to problem na całe życie, związany z brakiem enzymów trawiennych np. gluten czy laktozę. Na szczęście nietolerancja pokarmowa zdarza się rzadko; warto jednak konsultować się z lekarzem, by umieć rozróżnić te dwie przypadłości.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ