nowe alaantkowe blw recenzja
Pin It

Na śniadanie kaszka, na obiad warzywno-mięsna papka, na podwieczorek zmiksowane owoce z jogurtem, a na kolację… znów kaszka. Jeśli tak wygląda dieta twojego maluszka, a chciałabyś ją zmienić – ta książka może ci się spodobać. „Nowe AlaAntkowe BLW” zawiera zdrowe i proste przepisy nie tylko dla niemowląt, ale i dla całej rodziny. 

Czym jest BLW?

BLW (ang. Baby Lead Weaning) to metoda polegająca na bezpośrednim podaniu dziecku jedzenia w jego naturalnej postaci, czyli całym kawałku. Zasadniczą cechą, która wyróżnia ją spośród innych metod wprowadzania nowych składników do diety dziecka, jest pominięcie etapu „papek”. BLW można stosować, gdy dziecko potrafi samodzielnie siedzieć oraz chwytać do ręki jedzenie/inne przedmioty i wkładać je do buzi (więcej na temat rozszerzania diety niemowląt metodą BLW przeczytasz w rozmowie z współautorką książek „Bobas lubi wybór” oraz „Bobas Lubi Wybór. Książka kucharska”, Gill Rapley).

Bobas Lubi Wybór, bo tak nazywamy ten sposób podawania dzieciom posiłków w polskim tłumaczeniu, cieszy się coraz większą popularnością wśród rodziców, o czym świadczą wciąż powstające blogi oraz książki o tej tematyce. Jedną z nich, niedawno wydaną jest „Nowe AlaAntkowe BLW” autorstwa Joanny Anger i Anny Piszczek, wyd. Mamania.

Nowe AlaAntkowe BLW

Najnowsza lektura AlaAntkowych mam to kontynuacja książki „AlaAntkowe BLW”, którą blogerki kulinarne wydały w 2015 roku. Znajdziemy w niej skondensowaną bazę wiedzy na temat BLW oraz ponad 100 przepisów na różne pory dnia.

– Nasze potrawy są dla całej rodziny. Począwszy od niemowlaka, a skończywszy na dorosłych. (…) Podstawy naszego sposobu odżywiania? Jemy to samo, razem i nikogo do jedzenia nie zmuszamy. I tyle! – tak o żywieniu swojej rodziny mówią we wstępie autorki, zachęcając do tego samego czytelników.

Książka podzielona jest na rozdziały, w których znajdują się przepisy dostosowane do pory dnia. Znajdziemy tam: śniadania, zupy, drugie dania, desery oraz kolacje. Każdy przepis jest odpowiednio otagowany, aby zarówno osoby jedzące wszystko, jak i alergicy mogli znaleźć dla siebie coś odpowiedniego. Do pichcenia zachęcają bardzo apetyczne zdjęcia z propozycjami podania opisywanych potraw. Na końcu książki znajdziemy także gotowe jadłospisy na różne dni i okazje – na lato, zimę, pierwsze tygodnie BLW czy na przeziębienie. Oprócz standardowego spisu treści, autorki stworzyły także indeks alfabetyczny, dzięki któremu łatwo znaleźć to, czego aktualnie szukamy.

„Nowe AlaAntkowe BLW” to propozycja dla rodziców szukających inspiracji do gotowania dla całej rodziny. Przepisy proponowane przez Joannę Anger i Annę Piszczek są proste w przygotowaniu, ale niebanalne w smaku i wyglądzie, a składniki, których używają są (w większości) tanie i dostępne we wszystkich sklepach.

Przykładowy jadłospis na pierwsze tygodnie BLW

Autorki przypominają, żeby maluszkom, które dopiero rozpoczynają przygodę z BLW podawać produkty o odpowiedniej dla nich konsystencji. Dziecko powinno degustować i dobrze się przy tym bawić. Może coś zjeść, ale nie musi.

Śniadanie – Omlet z awokado

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

Wbij jajka do kubka, dodaj szczyptę pieprzu i rozbełtaj całość widelcem, tak aby powstała jednolita masa. Awokado obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Na małej patelni rozgrzej masło (uważaj, aby się nie przypaliło) i wlej masę jajeczną. Dodaj kawałki awokado.

Smaż na małym ogniu, aż masa zetnie się od spodu, następnie obróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Gotowy omlet podawaj na ciepło. Maluszkom omlet możesz pokroić w grube paski, aby mogły wziąć go swobodnie do rączki. Wersję dla dorosłych możesz doprawić solą.

Zupa – marchewkowa 

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 3 cm imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 szklanki wody

Wykonanie

Marchewki, pomarańczę, cebulę i imbir obierz. Marchewki i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Imbir posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Wsyp marchewki, cebulę i imbir. Podsmażaj przez minutę, ciągle mieszając, a następnie zalej warzywa wodą. Wyciśnij sok z pomarańczy i przelej wraz z miąższem do zupy.

Gotuj pod przykryciem, na średnim ogniu przez 30 minut. Zdejmij garnek z palnika. Dodaj płaską łyżeczkę cynamonu, następnie zblenduj całość na krem. Możesz podawać z uprażonymi płatkami migdałów.

Drugie danie – gotowane pulpeciki z kurczaka 

Składniki:

  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l bulionu warzywnego

Wykonanie

Mięso zblenduj na gładką masę. Cebulę drobno posiekaj. W misce połącz mięso, posiekaną cebulę i siemię. Całość wymieszaj. Nabieraj niewielką ilość masy, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w mące ziemniaczanej. W garnku zagotuj bulion. Włóż kuleczki do wrzątku i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia przez 15 min. Podawaj np. z ziemniaczkami. Wersję dla dorosłych możesz doprawić solą i pieprzem.

Podwieczorek – surowy, dojrzały owoc, np. gruszka, arbuz, melon (miękkie i soczyste).

Kolacja – bananowy budyń z komosy 

Składniki: 

  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka (dowolnego)
  • 1/2 szklanki komosy białej
  • 1 banan
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie 

Do garnka wlej wodę i mleko. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, zeskrob ziarenka i dodaj do garnka wraz z pustą laską. Doprowadź płyn do wrzenia. Do gotującego się płynu wsyp komosę. Zagotuj, przykryj i gotuj przez 15 minut nie podnosząc pokrywki. Wyjmij pustą laskę wanilii z garnka. Rozgnieć widelcem banana i dodaj go do garnka wraz z olejem i przyprawami. Zblenduj całość na gładki budyń.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ