Przepisy na obiadki dla dzieci
Pin It

Przychodzisz do domu i kombinujesz. Zupka jarzynowa była wczoraj, ryba z warzywami dwa dni temu. Co zrobić dzisiaj? Każdego dnia starasz się dostarczać swojemu maleństwu jak najzdrowszych posiłków.  Ale przychodzi taki moment, gdy pomysły wyczerpują się. Jest ratunek! Z pomocą przychodzą przepisy na obiadki dla dzieci, które znajdziesz poniżej. Jedne są bardziej skomplikowane, inne mniej. Dla fanów zup, mięs, ryb i dań na słodko.

Uwaga: najlepiej kierować się zasadą trzech składników w komponowaniu obiadu. Pierwszym z nich powinny być witaminy i błonnik, zawarte głównie w owocach i warzywach. Drugim – węglowodany złożone (do wyboru: makaron, ryż, kasza lub mąka). Trzeci ważny element to białko, znajdujące się w mięsie, rybach, jajkach i serach. Do dzieła!

Zupka brokułowo-kalafiorowa z kaszą manną

SKŁADNIKI:

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 różyczki kalafiora
  • 2 różyczki brokułu
  • 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
  • 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kaszy manny

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler myjemy oraz kroimy w drobną kostkę. Kalafior i brokuł dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do małego garnka wlewamy wodę, tak aby przykryła warzywa. Do wrzątku wrzucamy marchewkę, pietruszkę i seler, po kilku minutach dorzucamy ziemniaki, na sam koniec zostawiając kalafior. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy drobne kawałeczki brokułu, kaszę mannę i oliwę. Gotujemy do momentu, aż wszystko zmięknie. Gdy zupa będzie gotowa, dorzucamy natkę pietruszki i (opcjonalnie) ją miksujemy. Danie nadaje się dla niemowląt powyżej 8. miesiąca.

Indyk pod pierzynką

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg piersi indyka
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka śmietany
  • 6 plastrów żółtego sera
  • łyżeczka soli i cukru
  • olej do obsmażenia mięsa

Mięso kroimy na cienkie plastry, doprawiamy do smaku i obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Brokuł podgotowujemy, dodając szczyptę soli cukru, by zachował kolor. Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso i brokuły, zalewając śmietaną. Pieczemy w piekarniku ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Kilka minut przed wyjęciem, posypujemy startym serem żółtym. Możemy podawać z ryżem.

Jest to propozycja dla dzieci powyżej 12 miesięcy.

Placuszki bananowe z kaszy jaglanej

SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1-2 banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/kokosowego
  • 1 łyżka mąki pszennej (można spróbować bez mąki albo z innym rodzajem)
  • cukier puder (opcjonalnie do posypania)

Kaszę jaglaną gotujemy (najpierw trzeba ją kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, żeby pozbyć się goryczy po ugotowaniu). W międzyczasie obieramy i kroimy banana na małe kawałki. W osobnej misce ubijamy jajko. Ugotowaną kaszę jaglaną odcedzamy i dodajemy do niej banana. Całość miksujemy, stopniowo dodając ubite jajko, olej i mąkę. Z przygotowanej masy smażymy na rozgrzanej patelni małe placuszki. Do smażenia najzdrowiej używać klarowanego masła lub olejów roślinnych z zimnego tłoczenia. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem, polewamy jogurtem lub smarujemy domowymi konfiturami. Dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia.

lifetime (1)

Zupa krem z cukinii z miętą

SKŁADNIKI:

  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • ½ małej cukinii
  • ½ korzenia pietruszki
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • ½ małej cebuli
  • ¼ ząbku czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka świeżo posiekanej mięty
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

W garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy marchew, pietruszkę, pora, selera. Gotujemy, aż  warzywa będą miękkie. Wyjmujemy je z wywaru. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaka, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oliwę. Gotujemy, aż wszystko zmięknie. Dodajemy miętę i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy zupę, aby trochę przestygła i miksujemy. Możemy podawać ją z dodatkiem jogurtu oraz z groszkiem ptysiowym.

Klopsiki cielęce w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:

  • 500g mięsa cielęcego bez kości
  • jajko
  • bułka kajzerka średniej wielkości
  • łyżka pszennej/kukurydzianej mąki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól
  • biały pieprz
  • mleko do namoczenia bułki

Na sos:

  • mały słoik domowego koncentratu pomidorowego lub pomidory w puszce
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 pęczka włoszczyzny

Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i razem z mięsem dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę lub blendujemy. Dodajemy jajko i część mleka odciśniętego z bułki, odrobinę soli i pieprzu, starannie ugniatając. Formujemy kulki i obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie do garnka wlewamy  szklankę wody. Do wrzątku dajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę, gotujemy ok. 20 min. Następnie wyjmujemy warzywa. Do wywaru wrzucamy klopsiki i dusimy 20-30 min. pod przykryciem, w trakcie uzupełniając wodą. Klopsiki wyciągamy.

Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości mleka (2-3 łyżki). Całość mieszamy i zagotowujemy. Klopsiki najlepiej podawać z ryżem.

Klasyczne leniwe

SKŁADNIKI:

  • 200 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ opakowania cukru waniliowego

Twaróg przecieramy przez sito lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, formujemy wałeczek, lekko go spłaszczając (możemy zrobić tępą stroną noża krateczkę). Nożem odkrawamy kawałki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy, aż kluski wypłyną.

Podajemy z roztopionym masłem, posypane brązowym cukrem i cynamonem lub jogurtem.

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:

  • mała pierś z indyka
  • 8 łyżek płatków jaglanych
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki
  • pół suchej rozmoczonej w wodzie bułki pszennej
  • bułka tarta do obtaczania
  • sól/pieprz do smaku

Pierś z indyka myjemy, kroimy na mniejsze części i rozdrabniamy za pomocą blendera (najlepiej w pojemniku z nożami). Jeśli mamy duży pojemnik, możemy dodać resztę składników, tj. jajko, namoczoną bułkę, płatki, natkę, przyprawy i zblendować. Gdy się nie zmieścimy z wszystkimi produktami, możemy po prostu wymieszać je łyżką w dużej misce. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na gorący olej (najlepiej tłoczony na zimno) lub masło klarowane. Smażymy po 3 minuty z każdej strony, aż zrobią się złote.

Zupa z ciecierzycy

SKŁADNIKI:

  • 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy z wodą, w której się gotowała
  • ziemniak
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek pora
  • łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • majeranek

Pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka i pora kroimy w drobną kostkę. Ciecierzycę wyciągamy z wody(wody nie wylewamy) i miksujemy. W garnku zagotowujemy wodę z gotowania cieciorki i na wrzątek wrzucamy pozostałe warzywa. Kiedy zmiękną dodajemy zmiksowaną ciecierzycę, łyżkę oliwy z oliwek i majeranek. Zagotowujemy.

Kluseczki gnocchi z dyni (po 10. miesiącu)

SKŁADNIKI:

  • 250 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300 g mąki (może być razowa, gryczana itp.)
  • 1 żółtko
  • pieprz i sól do smaku

Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze. Po ugotowaniu dobrze ją odsączamy i miksujemy, aby powstało puree. Dodajemy żółtko, przyprawy i mieszamy. Do masy dosypujemy stopniowo mąkę i zagniatamy na gładkie ciasto, które powinno łatwo odchodzić od ręki. Z ciasta formujemy wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie kroimy je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdą kluskę rozpłaszczamy ząbkami widelca, odciskając przy okazji wzorek. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluseczki partiami na wrzątek. Gotujemy, aż wypłyną
na powierzchnię wody i odcedzamy. Podajemy z masłem lub bez.

Ryba po grecku dla malucha

SKŁADNIKI:

  • 500 g filetów z dorsza lub innej chudej ryby (najlepsze są świeże ryby)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • kawałek selera
  • nieduży por
  • ½ kg świeżych pomidorów lub 200 ml przecieru pomidorowego
  • Majeranek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy w całości na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmujemy je z garnka, a w powstałym wywarze gotujemy rybę (ok. 5 min.). Możemy dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i dwa listki laurowe, aby była aromatyczna. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy drobno i dusimy na łyżce oliwy. Warzywa łączymy z rybą. Dodajemy  przecier pomidorowy (lub sparzone i pokrojone świeże pomidory). Łączymy wszystkie składniki, przyprawiając szczyptą soli, pieprzu i majerankiem.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ