Pin It

Wielu osobom matczyne mleko kojarzy się z niemal magiczną mieszanką. Skład i właściwości mleka mamy od lat cieszą się dużym zainteresowaniem badaczy. Samo mleko w ponad 70 procentach składa się z wody. Resztę tego składu stanowią tłuszcze, białka, węglowodany, składniki mineralne i witaminy. 

Procentowy udział tłuszczów w składzie mleka kobiecego, to około 5 procent. Podstawowym zadaniem tłuszczów jest dostarczenie energii oraz udział w procesie rozwoju mózgu. Drugim, obok tłuszczów składnikiem głównie energetycznym są węglowodany. Ich udział w składzie mleka to około 7 procent. Podstawowym węglowodanem w mleku kobiecym jest laktoza, która powstaje z glukozy i galaktozy. Laktoza, poza dostarczeniem energii, ma również wpływ na kształtowanie się flory bakteryjnej przewodu pokarmowego niemowlęcia.

Podstawowym zadaniem białka jest regulacja procesów biochemicznych w organizmie (w tym regulacja hormonalna). W pierwszych miesiącach życia, białko przekazywane jest dziecku wraz z mlekiem matki, które zawiera go niecały 1 procent. Białko zawarte w mleku mamy to przede wszystkim kazeina i białka serwatkowa, które są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm dziecka. Dodatkowo, w kobiecym mleku występuje także laktoferyna – białko ułatwiające wchłanianie żelaza.

Składniki mineralne i witaminy, to tak zwane suche pozostałości w mleku matki. Stanowią około 0,2 procent składu mleka. Poza sodem, potasem, wapniem i magnezem, wśród składników mineralnych występują też fosforany, siarczany i cytryniany. W małych ilościach występuje też żelazo, miedź i cynk. Kobiece mleko zawiera w swoim składzie praktycznie zestaw wszystkich witamin. Dodatkowo, mleko kobiece posiada specjalne enzymy, które pomagają w samym trawieniu mleka, kiedy te zostanie podane dziecku.

Specyficzną odmianą matczynego mleka jest siara, która pojawia się w gruczołach piersiowych w ostatnich miesiącach ciąży aż do około trzeciego dnia po porodzie. Siara nie jest typowym mlekiem, a lekarze mają w zwyczaju nazywać ją wydzieliną przedmleczną oraz potocznie „starterem”. Taka nazwa nie utarła się przypadkowo, ponieważ siara jest najczęściej pierwszym posiłkiem, jaki przyjmuje noworodek. Skład siary, różni się nieco od składu dojrzałego mleka. Podstawową różnicą jest przede wszystkim wyższe stężenie protein, witaminy A oraz sodu i chlorków. W przeciwieństwie do mleka, którego procentowy skład wypełniają tłuszcze i węglowodany – siara posiada ich zdecydowanie mniej. Dzięki temu siara posiada właściwości przeczyszczające – szczególnie ważne w procesie wydalania smółki.

skład mleka mamy

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ